Julkalender 1 december 2017


Välkomna till årets julkalender...

Jo, det blev faktiskt en i år också. En hel del av er har faktiskt frågat efter den. Kul!

Vi börjar denna gång uppe på Sälfjället, i dalgången från Apotekarstugan och den härliga leden mot Hemfjällsstugan. Efter en dags cyklande så kändes det som att en fjällvandring skulle vara perfekt som träning. Sagt och gjort. Stövlarna åkte på, ryggsäcken likaså. Så tog jag liften upp till Snögubben och började gå mot Apotekarstugan. Flera spänger var utbytta under vintern och leden välunderhållen. Märkligt att Malung-Sälens kommun bara några veckor senare inte hade några pengar alls till underhåll och börjar riva leder istället. Jag ser en risk med att fler oförberedda vandrare och skidåkare ger sig ut på leder i sämre väder vilket kommer att leda till fler utryckningar för bland annat fjällräddningen. Nå, den diskussionen tar vi inte här.

Stigningen från Apotekarstugan är rätt så brant men inget som man egentligen tänker på. Plötsligt sjunker leden lite och ledkryssen är påbyggda med snökäppar vilket ser rätt märkligt ut, men de behövs. Här brukar snön ligga djup och länge och ibland har till och med snökäpparna varit svåra att se vintertid.

Något år, jag tror det var 2013, då låg ett stort snöfält på säkert 1000 kvadratmeter kvar en bra bit in i juni. Först i juli var det borta.

Flera gånger tänkte jag vända men vädret var perfekt, terrängen torr och lättgången, trots att det hade regnat en hel del nyligen. Kort sagt; det var en fantastisk tur.

Cirka 400 meter efter passkrönet satte jag mig ner. Utsikten ner mot Hemfjällsstugan och vidare bort åt sydost gjorde att man blev sittande. Länge. En hel del vandrare gick från Hemfjällets topp och ner mot Hemfjällsstugan, men från det här perspektivet såg det ut som en helt nygjord led. Jag blev faktiskt tvungen att titta på kartan för att se om jag hade missat något under alla år som jag har vandrat i området.


Dalgången norrut

Till slut blev jag dock tvungen att börja ge mig tillbaka mot utgåndspunkten igen. Det blev svårt att välja väg med så många alternativ och den lilla ravinen som kommer ner från Hemfjällets topp vinkelrätt ner i dalen, har en vindlande stig som lockar. Men, till slut vann utsikten norrut och vandringen genom ravinen får bli till sommaren.

Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-01

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!