Julkalender 4 december 2017Oj, var har vi hamnat nu någonstans? Det här är väl inte i t.ex Sälenfjällen? Nej absolut inte för nu är vi betydligt längre norrut.

För att ta sig hit får man klättra uppför, rejält. I Skåret svänger man vänster och följer den slingrande bilvägen uppför. Det är markerat med blå stolpar och märken på stenar, även om det här och var är lite långt mellan dem. På vägen upp passerar vi skylten Spenningsbakken och lite spännande är det allt, men namnet kommer från att det här var så brant när man körde hästforor mot Innbygda att man satte på trugor under hovarna på hästarna för att kunna komma upp och ned.

Ju längre upp vi kommer desto brantare blir det och det känns rejält i benen. Efter drygt 3,5 km gör vägen en kraftig vänstersväng och det börjar plana ut samtidigt som landskapet öppnar sig. Ett fint rastskjul finns på vänster sida och leden ner mot Skårbekkdalen viker av åt höger strax bredvid. Men för att få vyn på bilden fortsätter vi ytterligare 400 meter tills vägen tar slut.

Här uppe har vi en underbar vy åt alla håll. Åt sydost tornar Brennstøthøa upp sig ovanför oss och åt sydost ser vi den säregna Skårhammaren sticka upp. Men mot norr ser vi långt bort mot Drevfjellet. I fjärran ser vi Sundløfsstugua som idag används av Gordon Setter-föreningen i Norge. Sundløf var, om jag minns rätt en svensk skogsförvaltare.

Husen på bilden heter dock Røyningssetra (enligt kartan) även om jag har hört namnet Rønningssetra från andra. Husen ligger och balanserar på kanten ovanför den djupt nedskurna Skårbekkdalen som vi ser i bildens nederkant.

Att vandra ner i den tillslutna Skårbekkdalen är intressant och ganska ansträngande. Det går utför med bergssidorna tätt intill oss och det är ganska stenigt och oländigt att gå. Ju längre ner vi kommer, desto djupare blir dalsidorna. Bredvid oss följer Skårbekken och det känns som vi är helt avskurna från omvärlden.Plötsligt öppnar sig dalen och vi kommer ut på en öppen yta med en märklig byggnad. Här låg det gamla stenbrottet och byggnaden är en gammal stensåg. Ett spännande kulturminne. Stigen fortsätter österut och vi får göra ett vad över Skårbekken för bron har spolat bort av någon översvämning för ett antal år sedan. Delar av bron ligger upptravad bredvid. Här låg också om jag har förstått det rätt en gammal kvarn.

Nu blir vandringen betydligt lättare och flackare när vi följer en gammal traktorväg som leder fram till vägen upp på fjället. Tillbaka längs vägen ner till Skåret och utgångspunkten.

Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-04

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!