Julkalender 6 december 2017Idag blir det en gammal bild att kontemplera kring, för nu har vi lämnat Sälenfjällen och tagit oss söderut ner där vägarna från Sälen och Rörbäcksnäs möts i Torgås. Detta är det riktiga namnet på byn. Det 'officiella' namnet Torgåsmon kommer från järnvägstiden eftersom man ansåg att det var för likt Torsås i södra Sverige. Torgåsmon alltså.

På bilden ser vi affären med bron över Västerdalälven i bakgrunden. Torgås Handelsförening grundades redan 1919 men tvingades tyvärr att slå igen i mars 2001 på grund av dålig lönsamhet. Bakom ryggen har vi Bondasgården som under lång tid har haft både restaurang och stugor till uthyrning.För många är det här en plats de flesta bara passerar men låt oss se vad det finns att se och göra. Kommer man norrifrån tänker man sällan på avtagsvägen till vänster mot Mattsåsen. Blicken är nog snarare riktad mot fartkameran. Här är det dock värt att ta en avstickare och vi börjar väl med den gamla järnvägsvagnen som är ett kulturminne.

Så här var det; under andra världskriget var man oroliga för tyskt anfall från Norge. Stora stenbumlingar lades ut drygt hundra meter söder om bron på tvären över dalgången där det var som smalast. För att även blockera järnvägen hade man en tvärställd utrangerad järnvägsvagn lastad med sten som snabbt skulle kunna dras över spåren. Idag är vagnen skyddad under tak.

Fortsätter vi vidare österut passerar vi först motorbanan på höger hand och Norra Fenningsbergets by som ligger vackert vid sjön i dalen mellan Horrmundberget och Fenningsberget. Vi fortsätter dock vidare österut mot Mattsåsens fäbodar som ligger utspridda över ett stort område. Här är det vackert.

Jag hittade en film på Youtube från 1955 som visar hur det såg ut vid fäbodarna då. En riktigt tidsdokument:
Mattsåsens fäbodar 1955

Vi kan väl ta en bild från Torgås när vi ändå håller på. Har jag nämnt när bilderna är tagna förresten? I juni 2002...

Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-06

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!