Julkalender 9 december 2017Idag ger vi oss ut på fjället igen. Här har vi gått från Stötens skidanläggning hela den långa stigningen i kanten av skidbacken Mormors störtlopp. Stigen är normalt ganska lätt att gå även om det finns några blöta gräspassager. Men den här dagen var det rejält blött vilket gjorde att det blev tungt att gå uppför. Hög luftfuktighet och ivriga flygfän påskyndade svettningsprocessen.

Efter två kilometer viker leden av brant åt vänster och fortsätter uppför. Det blir dock lättare att gå även om det är lite stenigt här och var. Efter en stund planar det ut och vi går över myr som är spångad. Så stiger det igen och vi får ett lite knixigt parti förbi en liten tjärn. Det blir brantare uppför igen och stigen går nu spikrakt över toppkupolen av Västra Granfjället. Vi går dock inte över den högsta punkten utan en bit norr om.

Vi blir nu belönade med en härlig vy från norr till söder med Östra Granfjället i blickfånget. I passet mellan bergen ser vi var lederna möts och en bit söderut en större tjärn. Även norr om vår stig finns ett par små tjärnar med fåglar som rofyllt simmar runt. En rast på sluttningen av Västra Granfjället eller strax öster om ledskiljet rekommenderas. Vyn på bilden ovan visar de små tjärnarna mot norr.

Vi fortsätter nu fram till ledskiljet. Ett litet blött parti mellan tjärnarna måste forceras först men med lite hopp mellan tuvorna går det bra. Åt norr fortsätter leden mot Kungsledsbron och man kan gå hela vägen upp till Grövelsjön medan leden söderut går via Närfjällsstugan ner till Högfjällshotellet och Hemfjällstangen. Den större tjärnen i sydlig riktning drar till sig blickarna men det som jag slås av är hur karg naturen är här. Visst finns det buskvegetation och ljung men här och var är det väldigt kargt.


Titta, författaren fick vara med på bild också. Foto: Mikael Stenelund

En tur upp till toppen av Östra Granfjället är alltid trevlig men jag rekommenderar en avstickare norrut till den lilla toppen som syns där leden viker av ner mot Granfjällets fäbod. En riktigt trevlig utsiktspunkt.

Nu beger vi oss tillbaka mot Stötens skidbackar igen och har i stort sett hela tiden en härlig utsikt mot nordväst och att det går utför underlättar också. De långa stigningarna vi hade på vägen hit tänker man knappt på när man går tillbaka. Den här turen ska jag göra snart igen...Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-09

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!