Julkalender 10 december 2017En välkänd vy för många över Trysilfjellet men vinkeln kan ju vara lite klurigare att lista ut. Eller?

Jag tror dock att många av er har varit här för bilden är tagen längs stigen upp till Lundkvassberget. Denna utsiktspunkt är ett populärt utflyktsmål och ett trevligt ställe att ta rast på. Att det sedan är lätt för nästan alla att komma hit gör ju inte saken sämre och turen passar både stora och små. Bredvid stenen är en fin rastplats iordningställd med gott om bänkar och informationstavlor mm.

Här finns också ett större flyttblock som vilar uppe på 3 stenar. Det går med lite god vilja att krypa under stenen. Bredvid finns en märklig stenrundel som man inte till fullo vet historien bakom. En tolkning (som jag tror är den nu gällande), är att det kan ha varit en slags tidig kultplats eftersom stenen ansågs vara så märklig av våra förfäder.

Att stenen är placerad som den är har dock sin naturliga förklaring. Den fördes hit under den senaste istiden och hamnade uppe på de mindre stenarna. Undersökningar har visat att graniten härstammar från trakterna kring Siljan i Sverige. Enligt uppgift har den gått sönder längs vägen och en del ska finnas vid Vestre Grøna nära Grønland.Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-10

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!