Julkalender 11 december 2017Idag beger vi oss åt ett helt annat håll än tidigare luckor, nämligen åt nordost strax söder om Sörsjön. Den här vackra vyn visar Edsedan och vyn västerut mot Fulufjället. Att det är ett populärt utflyktsmål märks för alla stigar som finns är lättgångna och det är många platser där människor har suttit och rastat. Tyvärr märks det ibland lite för väl med tanke på att det bitvis är rätt så skräpigt.

Denna vackra septemberdag 2015 gav vi oss hit för att njuta av området men även för att rekognosera inför den kommande boken om riksgränsens historia. Här vid Edsedan flyter Fulan som forsar i förgrunden ihop med Storhöljan som ansluter i vänster bildkant och bildar ett lugnvatten. Till vänster om bilden gör älven en brant krök och så stiger strandbrinken upp och bildar en mjälg. En mjälg anses vara en ’naken skärning i älvbrinken bestående av isälvsmaterial’.

Platsen är intressant av flera olika skäl. En viktig anledning är att det var hit man kunde komma med båt längs Västerdalälven. Ejforsen till höger om oss i bild var för svår att forcera och man bytte här till häst eller gick vidare till fots.

I en gränsurkund från 1270-talet omnämns platsen som Brostnarhälla efter en stor sandstenshäll som uppges ha blivit rest i terrängen på 1000-talet av vikingakämpen Einar Tambaskälver. Råmärket restes säkert här just eftersom det var en viktig knutpunkt och en av de få färdlederna på den tiden,samtidigt som terrängen inte varit särskilt utmärkande. Genom åren har sedan Fulan grävt sig genom mjälgen och stenen har någon gång försvunnit till botten.

Vid en gränsrannsakning från 1403 har namnet Brostnarhälla ersatts med Fulumjälgen istället, troligen för att det gamla råmärket hade försvunnit ner i älven redan då.

Här vid Ejforsen fanns för övrigt en minnestavla från 1664 uppsatt som påminde om en båtfärd utför forsen med dödlig utgång. Om jag har förstått allt rätt så är den tavlan borta sedan många år.

Jag berättade tidigare att det finns mängder med stigar som går kors och tvärs på den udde som Fulan kränger sig runt. Något hundratal meter bakom oss finns även en handgrävd kanal med en damm. Nedanför dammen låg Ejforsens kraftverk som idag bara har fundamenten kvar. Det har pågått en mångårig strid ifall kraftverket ska byggas upp igen eller inte. Om jag minns rätt kom det en (slutgiltig?) dom för bara någon månad sedan som säger att kraftverket inte får byggas upp igen.

Här kan ni läsa mer om kraftverket på Ejforsens kraftverk

Som avslutning får ni ett par bilder på hur kraftverket ser ut idag.

Köp böcker som julklapp!

Passa gärna på att köpa mina böcker som julklapp innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-11

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!