Julkalender 20 december 2017Sommarbilder i all ära men finns det något bättre än bilder där höstfärgerna har börjat komma fram? Jag tycker att det är ganska svårslaget.

Vinterbilder har sin kärva charm och vårbilder med skir grönska och väldigt ljusa färger är också fina men kräver mer av fotografen. Nå, denna gång fokuserar vi på höstbilden ovan.

Denna dag skulle vi ta en tur upp på Stora Moberget och fortsätta hela vägen runt ner till den fd gården som ligger på sydsluttningen. Vi parkerade utanför den låsta bommen och började turen uppför. Ju högre upp desto bättre utsikt mot Stöten och Björnbäckdalen.

Hela tiden sneglade vi uppför för att se om det möjligen gick någon stig som vi kunde nyttja för att gena över topplatån. Det är dock så brant att det är ytterst osannolikt att man har nyttjat den östra branten som färdväg mer än under jakten.

Ju högre upp man kommer längs skogsbilvägen desto lättare är det att gå och utsikten in över den norska sidan är riktigt trevlig. När vi närmar oss gränsgatan planar det ut och det finns flera möjliga vägar upp till toppen. Det är dock ett gammalt hygge så det är inte så lätt att gå. Jag rekommenderar att följa den smala skogsridån så blir det lättare. Visste du förresten att hela toppen på Stora Moberget har varit kal? Det lär ha varit en stor skogsbrand någongång runt 1930-1940 som brände av ett stort område.

Vi fortsätter ner till vändplanen och vidare längs stigen ner till skogskanten ovanför bergtäkten. Den fd gården, eller Ola Hålla-hemmet som det också kallas, ligger inne i skogen och man går strax norr om i skogskanten tills man ser den gamla vallen. Endast grunden och skorstensmuren återstår. Enligt uppgift flyttades huset ner till den gamla Håkinkojan vid Gränsjaktlagets stuga någonstans kring 1925. Kanske återuppbyggdes huset eller så använde man timret och byggde kojan.


Utsikten mot sydväst, ungefär vid vändplanen. Härifrån ser man långt, ända ner till kullarna i nordligaste Värmland.

Köp böcker som julklapp!

Nu är det bara en knapp vecka kvar till jul! Passa på att köpa mina böcker som julklapp så att du förhoppningsvis hinner få dem innan jul. Besök webbshopen på Tictail

Skriv gärna en kommentar...

På julafton lottar jag ut ett pris bland alla er som skriver. Vinnaren får ett presentkort hos Pyssel og Navlelo på Storvegen 8 i Trysil!Skrivet av Stefan     Uppdaterad 2017-12-20

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!