Frågor och SvarFråga: Vandring i jakttider - riskabelt?

Hej! Og takk for dine førsteklasses websider om Vandringar i Sälenfjällen! En fin hjelp til å bli bedre kjent der både sommer og vinter!

Vi har en stuga i Stöten, og kommer dit så ofte vi kan året om. Ved hjelp av > dine linker ser jeg nå at elgjakten nylig er i gang igjen i området. Vet du om det er noen begrensninger i helgene, slik at man kan bevege seg fritt uten frykt for jegerne? Eller er det visse områder der jakten ikke drives, i så fall fins det kart over dette?

SF, Skien

Svar:

Jag är inte helt säker på vad som gäller men mina råd blir så här:

- Jakten pågår för fullt, både på älg och björn. Enligt ryktet har man fällt en björn i 'Sälentrakten'. Jakt pågår även på helgerna.

- Det finns inga begränsningar vad gäller din rätt att vistas ute i skog och mark under jakten.

- Själv tycker jag dock att det är 'obehagligt' att vara ute under jakten och plötsligt stöta på en jägare på pass. Jag har dock full förståelse för att jag stör dem i deras jakt så jag undviker att vara i närheten där jakt pågår.

- Uppe på kalfjället är det mindre risk för att du ska stöta på mer än någon enstaka ripjägare.

- När jag var uppe i helgen så såg jag ett flertal ställen som var förberedda för älgjakt. Om jag minns rätt så gäller det Skogsätravägen, hela området söder och väster om Rörbäcksnäs, norr om vägen Fulunäs - Grundforsen, Stora och Lilla Moberget, hela dalgången längs Västerdalälven osv.

- När det gäller området kring Synddalen så minns jag tyvärr inte (var där förra året) men troligt är att jakt pågår.

- På norska sidan är det mer eller mindre likadant. En gissning är att områdena närmast gränsen är lugnare än om du beger dig in mot Nesvollberget, Østby, Ljørdalen osv.

- Några länkar som kan ge mer information är
http://www.trysil-fellesforening.hm.no/
http://www.teur.no/
http://www.w.lst.se/template/Forminfo.aspx?id=3862


Mvh Stefan   2004-09-10« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!