Frågor och SvarFråga: Turer vintertid

Hej Stefan, och tack för en mycket bra och genomarbetad hemsida. Jag hittade den när jag sökte information om Transtrandsfjällen i allmänhet. Förteckningen över stugor och rastplatser tycker jag verkar mycket matnyttig.

Nu har jag en fråga till dig just angående raststugorna. Jag planerar att sticka upp till Transtrandsfjällen om några veckor tillsammans med en bekant. Jag har egentligen inte tid till detta just nu, men jag blir alltid lite sugen på att ”dra till fjälls” när senvintern närmar sig. Vi tänkte ”stjäla oss” en lätt förlängd helg (fredag-söndag) och göra vad som går av den. D.v.s. åka hemifrån tidigt på fredag morgon. Sticka ut på fjället fredag eftermiddag och återvända hem söndag eftermiddag.

För att få ut så mycket av tiden som möjligt har vi planerat att övernatta två nätter i ute på fjället. Nu till min fråga; vet du om det går att övernatta i Närfjällsstugan? Jag har tidigare använt raststuga för övernattning vintertid, så det är inga problem med med de praktiska bitarna. Däremot är jag osäker på om de stugor som du beskriver är tillgängliga för den typen av aktiviteter. Är de till bara för nödsituationer, eller är det OK att använda dom som nattlogi?

Jag är fullt införstådd med de allmänna spelreglerna, man lämnar platsen som man själv vill finna den o.s.v. Men det känns ändå inte bra att provocera genom att bryta mot allmänna spelregler. Man kan naturligtvis tälta eller sova i snöbivack. Men killen som ska följa med är inte fjällvan, så det känns lite onödigt häftigt att låta honom sova i snön.

Har du några synpunkter på upplägget? Jag har tänkt att det kan bli en lagom rundtur att ”göra” Stor-Närfjället på lördagen. Det kan ju finnas andra raststugor som är mera lämpliga än Närfjällsstugan.

Du skriver att du vandrar sommartid, men du verkar välinformerad, och har kanske någonting att bidra med även när det gäller turer vintertid.

LB, Herrljunga

Svar:

Hej! Tack för ditt mail och dina positiva ord. Visst ska jag försöka att svara på din fråga. Raststugorna är tyvärr inte avsedda för övernattning annat än i nödfall. Längre norrut i fjällvärlden är det dock som du säger möjligt på ett helt annat sätt att övernatta i stugor.

Jag ska villigt erkänna att jag är dålig på hur det är med turåkningen på vintern. Några förslag kan jag dock komma med som jag har fått från annat håll. 1) Från Lindvallen tar ni stolsliften upp på fjället. Antingen söderut längs Hemfjället (led G) mot Hemfjällstangen eller på snedden mot Storfjällsgraven (servering vissa tider på vintern).

&Åring;ker ni mot Hemfjällstangen viker ni norrut vid Mellanfjällsstugan eller längre norrut direkt mot Hemfjällsstugan (servering vissa tider).

Därefter över till Storfjällsgraven och ner till Högfjällshotellet. Taxi tillbaka till Lindvallen.

2) Högfjällshotellet - Östfjällsstugan - Källfjället - Synddalen - Lördagsgraven - Högfjällshotellet

3) Närsjön - brant uppför mot Saldalskojan - vidare uppför Storfjället och ner till Närfjällsstugan - fin och flack åkning längs Kruggbäcken hela vägen ner till Tandådalen. Är osäker på om man kan åka tillbaka mot Närsjön.

4) Lite mer avancerat... Från Myrflodammen till Närfjällsstugan. Därefter norrut fram till ledskiljet mitt mellan V och Ö Granfjället. Västerut mot Stöten och avslutningen brant nerför längs slalombacke till Stöten. Taxi eller buss tillbaka.

Saldalen ska undvikas vintertid då det är mycket lavinfarligt.

Hoppas att det här hjälper lite på traven.

Mvh Stefan   2003-03-11« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!