Bråtafallet

 

Informationstavlan för Bråtafallet vid parkeringen, juli 2009
Informationstavlan för Bråtafallet vid parkeringen, juli 2009

Bråtafallet, juli 2009
Bråtafallet, juli 2009

Cirka 14 kilometer norr om Ljørdalen längs vägen mot svenska Gördalen kan man göra en trevlig avstickare till Bråtafallet.

Efter den smala bron över Ljøra viker man av åt höger, förbi skjutbanan och fortsätter fram till parkeringsplatsen där en informationstavla berättar mer. Här är det skyltat till fallen där man följer en bitvis lite kuperad och blöt stig. Det finns även en handikappanpassad stig som utgår söder om parkeringen.

Plötsligt hör vi ljudet från fallen och efter den sista åsryggen är vi framme. Bergåa faller i flera trösklar över röd trysilsandsten samtidigt som den frodiga gröna vegetationen och forsens skummande ger härliga färger. Stora myrstackar finns i området och en av dem har ett par informationstavlor bredvid.

På flera platser hittar vi böljeslagsstenar (sandstensblock där vågornas skvalp för många miljoner år sedan har bevarats) och mängder med olika lavar som trivs. Vindskyddet med grillplats och bänkar samt en toalettbyggnad är perfekt placerade och man vill gärna sitta här lite extra.

Bråtafallet, juli 2009
Bråtafallet, juli 2009

Bråtafallet, juli 2018
Bråtafallet, juli 2018

Det finns flera stigar som gör att man kan gå runt och njuta av naturen. Förut kunde man gå över trähängbron i den övre delen av fallen men den togs av vårfloden för ett antal år sedan och man har inte byggt upp den igen. Är du fiskeintresserad så kan den mindre bäcköringen nappa nedanför fallen. Fiskekort för Ljørdalen gäller.

Utflykt - Alterringvegen

När vi ändå är här kan man även fortsätta längs grusvägen norrut och vika av till höger där vägen delar sig. Strax efter tar den blåmärkta turstig 7 av åt höger uppför berget. Leden är märkt på norsk sida och fortsätter över Fulufjället bort till Altarringen vars ursprungliga funktion man är osäker på.

Några tror att det är en gammal offerplats medan andra tror att man här dresserade falkar. Stigen är en gammal led som användes fram till 1945 när man skulle plocka mossa som tillskott till vinterfodret för djuren.

Till höger upp mot Bjørnåsen finner vi Storfurua som lär vara över 600 år gammal och längs stigen hittar vi även Stenseth som var en gammal vilo- och lagringsplats under moss- och bärplockning.

Senast uppdaterat av Stefan 2025-04-03

 

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!

Ledfakta

 

Avstånd


1 km ToR

Höjdskillnad


+ 20, - 20

Svårighetsgrad


Lätt

Lämplig för barn


Ja

Karta

 

Länk till karta över leden >>