Flervola

 

Starten på stigen upp till Flervola - september 2009
Starten på stigen upp till Flervola - september 2009

Det är dags för en ny ledbeskrivning och denna gång tar vi en kort tur upp på berget Flervola. Det här är en lätt vandring som även passar bra för barn. Kanske inte för de yngsta men säg från 6-7 årsåldern. Stigen är torr så normalt sett behövs inte stövlar.

För att komma hit så åker vi till Støa och fortsätter mot Østby. När vi ser skylten Storbekken Ø svänger vi höger och följer grusvägen. Där vägen delar sig viker vi vänster, passerar vägbommen och fortsätter 1,5 kilometer tills vägen delar sig igen. Här viker vi vänster uppför berget på en knagglig grusväg med en hel del stenar. Med lite försiktighet går det bra upp till vändplanen ytterligare 1,5 kilometer bort. En skylt märkt 'Flervola' visar var stigen börjar.

Stigen är lätt att gå och tydlig. Det går stadigt uppför genom vacker och öppen tallskog och det är alldeles tyst omkring oss. Det är gott om blåbärsris och på några ställen är det vackra gräsytor. Efter drygt femhundra meter viker stigen i mer ostlig riktning och vi får gå en kort bit i blockterräng. En sista knix och plötsligt kommer vi ut på det öppna fjället. Fram till det lilla röset och stolpen med lådorna är det cirka 100 meter. Med lite raster och lugnt tempo har det tagit tjugo minuter upp hit.

Här uppe har vi vidsyn åt alla håll. Vi ser tydligt Faksefjell och Granfjällsstöten i norr och öster och på vänster hand ser vi tydligt Elgshaugen och hängmyren mellan Elgshaugen och Svartvola. Någonstans nedanför toppen på Svartvola gömmer sig Stenhuset, se Støa - Støsetra - Stenhuset >>. När vi har sett oss mätta på utsikten tar vi samma väg ner.

Elgshaugen från Flervola - augusti 2010
Elgshaugen från Flervola - augusti 2010

Författaren på toppen av Flervola - augusti 2010. Foto: Katrin Andersson
Författaren på toppen av Flervola - augusti 2010. Foto: Katrin Andersson

En längre rundtur skulle kunna vara att ta sikte på Illværshaugen, höjden som ligger öster om myren med samma namn och så fortsätta i nordvästlig riktning tills vi hittar den blåmarkerade stigen fram till Stenhuset. På vägen tillbaka kan man följa den blå leden förbi Illværshaugmyra och så gå i sydostlig tills vi hittar skogsbilvägen som leder tillbaka till vår bil igen. Den här rundturen är dock rejält blöt på sina ställen och kräver stövlar.

Senast uppdaterat av Stefan 2023-01-08

 

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!

Ledfakta

 

Avstånd


1,5 km ToR

Höjdskillnad


+125, -125

Karta


Länk till karta över leden >>