Hundfjället

 Hundfjällets skidanläggning
Hundfjällets skidanläggning i juli 1999

Den här turbeskrivningen börjar vid Hundfjällets skidanläggning där vi parkerar vid den stora parkeringen. Nu följer vi grusvägen som skruvar sig uppför backen förbi Vinkelliften och upp mot toppstugan Lyktan.

Utsikt västerut från stigen nära toppstugan
Utsikt västerut från stigen nära toppstugan

Fram till slutet av 90-talet kunde man åka liften upp sommartid vilket underlättade. Då fanns även en sommarrodelbana som snirklade sig ner för fjällsidan. Men idag är vi hänvisade till grusvägen. Ju högre upp vi kommer desto bättre blir utsikten, framförallt västerut och norrut.

Det går också att följa materielvägen som går direkt upp mot toppstugan för att komma direkt bort mot Väggen. Det är en brant och fostrande upplevelse för det är grövre sten än vad man tror på håll. Men det går...

Ledalternativ 1 - Trollskogen

Ungefär 100 meter sydväst om toppstugan viker vi av åt höger på en smalare stig. Det är inga problem att gå med barn men med barnvagn får man vara beredd att lyfta ett flertal gånger. Efter cirka 200 meter viker vi höger igen ut på en större materialväg. Även här kan det vara bökigt med barnvagn eftersom det finns rätt många stora stenar.

Det finns en del olika stigar att välja på men de flesta leder ner i Hundfjällsgraven på höger hand så det är svårt att gå fel. Efter ytterligare 200 meter kommer vi ner som i en liten gryta där skidbackar och liftar strålar samman och här välkomnas vi av en portal som är början på Trollskogen.

Starten på Trollskogen
Starten på Trollskogen

Skidåkare i Trollskogen
Skidåkare i Trollskogen

Nu blir det väldigt lättgånget med grusad stig och mängder av olika figurer som är tillverkade med motorsåg. Här och var passerar vi porlande bäckar men jag rekommenderar att inte dricka vattnet här. Det finns även ett flertal rastplatser och bänkar utplacerade.

Elever i Trollskogen
Elever i Trollskogen

Efter en behaglig vandring kommer vi ner till mot utgångspunkten igen. Här hittar vi bland annat en mindre kopia av kyrkan i Rörbäcksnäs. Kika även på den stora stock som är sparad och som fälldes 1916 om jag minns rätt.

Ledalternativ 2 - Väggen

Om vi istället för att vika av mot Trollskogen fortsätter uppför så kommer vi till toppstugan. Vi fortsätter drygt femtio meter fram till kanten på Väggen som är en av Nordens brantaste skidbackar.

Det är lite luftigt att stå här på kanten och ja, även jag har åkt nerför här. Jag är dock inte tillräckligt bra på skidor och tycker att det är lite för svårt för att åka om och om igen. Utsikten är dock fin.

Från toppen av Väggen
Från toppen av Väggen

Från toppen av Väggen mot Tandådalen
Från toppen av Väggen mot Tandådalen

Ledalternativ 3 - västra leden

När vi har sett klart på nedfarten Väggen så fortsätter vi uppför mot toppstationen för liften Europa 8. Ytterligare hundra meter längs leden kommer vi till ett ledskilje. För att fortsätta till Hundfjällets topp, se alternativ 4 nedan.

Nu viker vi åt höger mot Skogsäterstugan och ser en god bit av sträckningen framför oss som sakta stiger uppför Hundfjällsgravens kant. Leden är kryssmarkerad och lätt att följa. Nedanför har vi Hundfjällsgravens mörka skogbeklädda sidor men vi har fortfarande en härlig utsikt åt väster och norr. Vid klart väder ser vi ända bort till Trysilfjällets karaktäristiska dubbeltopp som ligger cirka 7 mil bort.

Leden går precis i kanten av den första ravinen som är början på Hundfjällsgraven och det är lätt och flackt att gå. Efter 700 meter börjar leden gå utför och det blir brantare ju längre ner vi kommer. Det är dock ganska öppen terräng i cirka 500 meter innan vi kommer in i skogen och leden svänger vänster. Bitvis är det riktigt brant och jobbigt för benen. I motsatt riktning är detta en av de brantaste stigningar som du kan komma att träffa på.

Skogsäterstugan 2008
Skogsäterstugan 2008

Hög tallskog och stora ljungfält med inslag av vitmossa på marken omger oss och skogen känns trivsam. Utförslöpan fortsätter i drygt 500 meter innan vi är framme vid Skogsäterstugan där vi har gjort oss väl förtjänta av en rast. Här finns kamin, hjälptelefon, en vattenkälla och ett dass en bit bort.

Pigga och glada efter vår rast så fortsätter vi efter den nu rödmarkerade leden åt nordväst. Som jag nämnde ovan så kan vi fortsätta österut längs Sälenringen och leden Skogsäterstugan - Kvillkojan >> men den turen tillbaka till Hundfjället blir lite för lång för de flesta av oss. Härifrån blir det cirka 16 kilometer dit.

Leden ner från Skogsäterstugan
Leden ner från Skogsäterstugan

Vi ska dock åt andra hållet och kan då följa leden Närfjällsstugan - Skogsäterstugan >> en bit. Det går utför och stigen slingrar sig fram mellan träd och ut på äldre hyggen. Här och var når vi några brantare partier men det är inga problem.

Skogsbilvägen som leder norrut mot Vackerlokheden
Skogsbilvägen som leder norrut mot Vackerlokheden

Strax är vi nämligen nere på en lättgången skogsbilväg som är i stort sett flack med fina vyer åt ända från Rörbäcksnäs-hållet och nästan rakt norrut. Vi passerar Hundfjällskällan och kommer efter en dryg kilometer fram till flera mindre tjärnar, de s k Vackerlokarna.

Här viker nu leden av från vägen och smyger istället längs Hundfjällets fot. En dryg kilometer till och vi når myren Hundfjällskölen. Leden Närfjällsstugan - Skogsäterstugan >> viker här av åt vänster och går över myren men vi följer istället leden mot Hundfjället som nu bitvis är ganska så blöt.

Men, vi måste ju belönas för att vi har varit så duktiga och gått hela den här turen och belöningen dyker upp cirka 300 meter innan vi är tillbaka till utgångspunkten iform av Joängets Fjällgård eller Fjällsåsgården på den norra sidan av vägen. Här serveras våfflor och annat gott och jag lovar dig att deras varma choklad sitter fint när man har varit ute en dag i sämre väder. Stärkta av denna paus går de sista 300 metrarna till skidanläggningen lätt.

Tjärn nära Hundfjällets topp
Tjärn nära Hundfjällets topp

Ledalternativ 4 - östra leden och Hundfjällets topp

Leden mot toppen stiger också svagt men det är nästan två kilometer dit från ledskiljet. Ledkryssen är av någon anledning rivna sedan några år tillbaka men det är inga problem att följa stigen. Det finns en del mindre tjärnar och gölar här och var som bryter av det lite enformiga landskapet men ofta är de ganska uttorkade. Här uppe märks det verkligen att Sälenfjällen är "vålar" då landskapet på toppen är nästan helt platt och det är tur att toppröset finns för att finna den högsta punkten.

Vi fortsätter österut och det tar sin lilla tid. Hundfjället är vidsträckt men det börjar snart luta utför. Efter en dryg kilometer så delar sig leden. Rakt fram kommer man direkt mot Lindalens fäbod men jag har inte gått den vägen än så jag vet inte hur det ser ut nere i skogen, om stigen är lätt att följa. Troligen är det så.

Istället viker vi åt höger där lutningen blir markant brantare allt eftersom vi närmar oss skogslandet. Vi kommer in i det spännande naturreservatet med sin resliga skog, alla raviner och grubbor. Till slut når vi dock leden mellan Skogsäterstugan och Kvillkojan >>. Nu följer vi denna led österut i knappa två kilometer runt Hundfjällets fot tills vi når bron ett par hundra meter norr om Kvillkojan.

Lindalens fäbod
Lindalens fäbod

Här viker vi norrut längs Fejmån och siktar in oss på Lindalens stugor som ligger vackert på sin fäbodvall i skogen mellan Hundfjället och Västra Kalven.

Leden fortsätter åt nordväst och vi kommer in på leden runt Västra Kalven och Kalven Runt. Efter några kilometers behaglig vandring är vi framme vid Tandådalens skidanläggning och nu viker vi av längs Hundfjällsbäcken bort till Hundfjället. Vi kan förstås även välja grusvägen bort mot Hundfjället.

Senast uppdaterat av Stefan 2023-01-08

 

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!

Ledfakta

 

Avstånd


Alt 1   3,5 km
Alt 2   5 km ToR
Alt 3   12 km
Alt 4   8 km toppen ToR
              16 km runt

Höjdskillnad


Alt 1 + 200, - 200
Alt 2 + 230, - 230
Alt 3 + 250, - 250
Alt 4 + 325, - 325

Karta


Länk till karta över leden >>